ARA

20 Haziran 2012 Çarşamba

Gebelik Belirtileri Nelerdir – Gebelik Testleri Hangileridir


Soru: Gebelik Belirtileri Nelerdir, en güvenilir gebelik testleri hangileridir?
Cevap: Bu yazımızda bir kadın hamile kaldığını nasıl anlayabilir, hamileliğin belirtileri nelerdir sorularına cevap vermeye çalışacak, gebelik testlerinden bahsedeceğiz.
Öncelikle hamile kalındığında o ay olması gereken adet kanaması gerçekleşmez, kadını ilk uyaran belirti belki de budur. Sonra yorgunluk, halsizlik, uykuya meyilli olma, bulantı, kusma, baş dönmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtileri yaşayan ve şüpheye düşen kadın gebelik testi yaparak kesin sonuca ulaşmak ister. Gebelik testlerininde β-hCG denilen bir hormonun seviyesine bakılır.Eğer döllenme gerçekleşmiş ise ovulasyondan sonra 9-11.günlerde β-hCG seviyesi yükselir.
Eğer yaşayan bir fetüs varsa gebeliğin ilk 4 haftası boyunca β-hCG seviyesi 2 günde bir ikiye katlanarak artar ve kaçırılmış olan adet periyotunun ilk gününde 25 mIU/mL seviyesine ulaşır. Evde bakılabilen idrar kullanılarak yapılan gebelik testleri 50 mIU/mL seviyesinin üzerindeki β-hCG düzeylerini saptayabilir. β-hCG yoğunluğu idrarda kandaki yoğunluğundan daha az oranda bulunduğu için idrarda bakılan testlerin böyle bir dezavantajı vardır ve bu testler belli seviyenin üzerindeki β-hCG seviyelerini algılayabildiğinden çok erken gebelikleri kaçırabilirler. Evde idrarla yapılan bir gebelik testinde gebe olunmadığına dair bir sonuç alınmış ise testi tekrarlamakta fayda varken, gebeliğin olduğuna dair bir test %90 olasılıkla doğrudur.
Kanda β-hCG seviyesine bakılması ise idrarda bakılmasına göre daha kesin bilgi verir. Ayrıca kanda β-hCG düzeyinin gün geçtikçe arttığının görülmesi de yaşayan bir fetüsün göstergesi olarak görülmektedir. β-hCG düzeyi koriokarsinom, dış gebelik, teratom gibi gebelik dışı durumlarda da yükselebilir, bu nedenle gebelikten şüphelenildiğinde uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Hekim gebelikten şüphelendiğinde ultrason ile bunu kesinleştirebilir. Kaçırılmış menstrüel periyodun birkaç günü geçtikten sonra vajinal USG ile gebelik görülebilir, abdominal USG ile de kaçırılmış menstrüel periyodun yaklaşık birinci haftasında görülebilir. Gebeliğin en kesin tanısı ise vajinal USG ile gebeliğin 5,5-6. haftalarında, abdominal USG ile 6,5-7. haftalarında fetüsün kalp atışlarının duyulmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder