ARA

20 Haziran 2012 Çarşamba

Topuk Dikeni Tedavisi ve Egzersizleri


Soru: Ayakta topuk dikeninin tedavisi nasıl oluyor? İlerlediği takdirde ayağa ne gibi zararı oluyor?
Cevap:Topuk dikeni yoğun çalışan, sürekli ayakta kalmak zorunda olanların yaşadığı, sıklıkla görülen bir problemdir. Biz de bu yazımızda topuk dikeninden, topuk dikeninin nedenlerinden, tedavi yöntemlerinden ve topuk dikenine yönelik egzersizlerden bahsedeceğiz.

Topuk Dikeni Neden Olur

Topuk dikeni, topuktan başlayıp ayak parmaklarının taban kısmına yapışan tendon yapısının gerilme, zorlanma, aşırı yük binmesi gibi çeşitli nedenlerle hasar görmesi sonucu oluşmaya başlar. Vücudun bu hasarı onarmaya çalışması ile oluşan inflamasyon alanının zamanla sertleşerek kemik dokuyu alması ile de tamamen oluşur. Topuk dikeninin ağrısı özellikle sabah yataktan kalkınca ilk adımlarda ya da uzun süre dinlendikten sonra atılan ilk adımlarda ortaya çıkar. Ağrı tipik olarak tekrar öğle vakti yemek molası sırasında ortaya çıkar. Topuk dikeni aşırı kilolu olanlarda, sert zeminde uzun süre ayakta çalışmak zorunda kalanlarda, düz ve yayvan ayakları olanlar, sert baldır kasları olanlar ile çok yüksek ayak kavsi olanlarda sık görülür.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattir. Ağrılı bölgeye günde 2-3 kez yirmişer dakika buz uygulanması sizi rahatlatacaktır. Bir uzman hekime başvurulduğunda da muhtemelen steroid dışı ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Ev içinde yapılabilecek egzersiz programları da topuk dikenini tedavi etmekte ve tekrarlamamasını sağlamada oldukça etkilidir. Kilo vermek de topuk dikeninin tedavisi için en gerekli şartlardan biridir. Ayrıca topuk dikeni için en son tedavi yöntemlerinden biri de ESWT Tedavisidir. ESWT Tedavisi topukta oluşan kireçlenmenin zaman içinde erimesini, hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlayarak uygulama bölgesinde organ kanlanması artırarak tedaviyi sağlar.

Eğer topuk dikeni rahatsızlığı tedavi edilmezse, sürekli bir duruma dönüşebilir, aktivitelerin kısıtlanmasına neden olabilir ve yürüyüş şeklini değiştirebilir; ayak, diz, kalça ve sırt problemlerinden dolayı daha ciddi sorunlara neden olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder