ARA

28 Haziran 2013 Cuma

Rusya üretimi yapay kalp

Rusya üretimi yapay kalp
©RIA Novosti
Rus cerrahlar, yerli üretim yapay kalbin hastaya implantasyonunu gerçekleştirdi. Nitelikleri açısından Batıda üretilenlerden geri kalmayan bu cihaz, iyi sonuçlar verirse tıp alanında büyük bir atılım olacak.
Kan dolaşımı destek cihazı, ya da resmi adıyla AVK-N, Moskova merkezli “Biosoft-M” şirketi tarafından tasarlandı. Ağır kalp yetersizliği hastalar için kalbin sol karıncığının görevini yerine getiriyor. Hastalar, bu cihazla birkaç yıl yaşayıp donör organ naklini bekleyebilir. Doktorlar bu tür ameliyatları kalp nakline giden bir köprü olarak adlandırıyor.
Yapay kalp ameliyatını Novosibirsk Meşalkin Kan Dolaşımı Patolojisi Bilim ve Araştırma Enstitüsü cerrahları gerçekleştirdi. Enstitü, Rusya’nın en büyük kalp merkezi ve önde gelen bilim araştırma ve eğitim merkezi olarak kabul ediliyor. Günümüzde uzmanları, her çeşit kalp ve damar ameliyatlarını yapıyor.
Rusya üretimi yapay kalbin nakli için ilk ameliyat, geçen yıl Moskova’da yapılmıştı. Hasta cihazı, donör kalbi gelinceye kadar 9 ay boyunca taşımıştı. Bir süre önce ikinci ameliyat yapıldı. Cihaz, 33 yaşındaki bir hastaya takıldı. Bu kişi yarım yıldır organ kuyruğunda bekliyordu ancak son dönemde durumu kritikleştiği için devamlı ilaç desteği altında hastanede bulunuyordu.
Novosibirskli kalp cerrahları, Rusya ürününün güvenirliğini ancak birkaç hafta sonra değerlendirebilecek. Cihaz kendini çalışma sırasında göstermeli. Tasarımcılara göre, Batı ürünlerinden geri kalmıyor. Daha küçük boyutta ve kan pıhtısı oluşumunu engelleyen özel bir kaplamaya sahip. Pillerin kapasitesi iki kat daha fazla. Böylece hasta gün boyunca açık havada bulunabilir. Ayrıca Rusya üretimi yapay kalp, yabancı ürünlere göre iki kat daha ucuz.

0 yorum:

Yorum Gönder