ARA

28 Haziran 2013 Cuma

Rusyalı araştırmacılar Ay’a inmeye hazırlanıyor

© Collage: The Voice of Russia
© Collage: The Voice of Russia
Rusya tasarımcıları, yeni uzay gemisi geliştiriyor. Bu aracın, 5 yıl sonra insanı Ay’a indirmesi gerekiyor.
Ay’a gönderilecek insanlı uzay gemisi, “Energiya” şirketinin tasarımcıları tarafından eylül ayındaki MAKS-2013 Uluslararası Hava ve Uzaycılık Fuarı’nda tanıtılacak. Fakat iniş aracının tam teşekküllü maketini şimdiden görmek mümkün.
Yeni kuşak mekik, iniş doğrululuğundan kapasiteye kadar, mevcut “Soyuz” gemilerinden tamamen farklı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecekse 7 kozmonotu taşıyabilir. İnsanlar Ay’a gönderilecekse 4 kişiyi alabilir.
Şu anda adı olmayan modül, Dünya yörüngesine uçuşlar ve uzay çöplerinin toplanmasından turistik geziler ve Ay’a uçuşlara kadar, değişik amaçlarla kullanılabilecek. “Energiya” şirketinin Genel Tasarımcısı Vitaliy Lopota anlatıyor:
“İkinci uzay hızıyla uçabilir ve yeryüzüne dönebilir. Yani, örneğin Ay’a gidip dönebilir. Eskiden bunu yapamazlardı.”
Hâlihazırda tasarımcılar, haziranda yapılacak teknik ekspertize hazırlanıyor. Bu arada ise Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden bilim adamları, Ay’ın üzerinde inilmesi gereken bölgeye gemiden önce ilk olarak inecek aracı geliştiriyor. Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Laboratuar Başkanı İgor Mitrofanov şunu anlattı:
“Ay’ın Güney Kutbu bölgesine ilk inen, buradaki doğal çevreyi inceleyen, teknik ile teknolojileri geliştiren olmaya çalışacağız. 2017’de bu bölgeye, daha çok bilimsel aygıtın bulunacağı oldukça ağır olan bir aracı indirmek için.”
Uzay Araştırmaları Enstitüsü uzmanı İgor Mitrofanov, bir sonraki adımın, Ay kutbunun toprağını Dünya’ya getirmek olacağını bildirdi. Dünya laboratuarlarda bilim adamları, bu numuneleri çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilecekler. Ve ardından Ay yörüngesine istasyon kurulacak. Bilim adamları, Dünya’nın doğal uydusunun poligon haline geleceğinden emin. Büyük olasılıkla insan asıl buradan ilk kez Mars’a uçabilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder