ARA

2 Temmuz 2013 Salı

Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelikte İlaç Kullanımı
Gebelik döneminde ilaç kullanmanın bazı olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Öncelikle gebelik dönemlerinde çok gerekli olmadıkça ilaç kullanmamak gerekmektedir. Çünkü bebek doğrudan anne kanında bulunan maddelerden etkileneceği için kullanılan bu ilaçların türü ve etkileri de bebek üzerine bazı olumsuz etkiler yapmaktadır. Bu sebepten dolayı anne adayı asla kendi bildiği gibi ilaç kullanmamalıdır. Bu ilaçlar ağrı kesici gibi oldukça önemsiz ilaçlar bile olabilir.
Gebelik döneminde en sık başvurulan ilaçlar ise bulantı gidericiler ve mide asidini düşüren ilaçlardır. Bu ilaçların kullanılma sebebi ise gebelik kaynaklı rahatsızlıklardır. Sakinleştirici ilaçlar ve uyku ilaçları da gebelik dönemlerinde başvurulan diğer ilaçlar arasında yerini almaktadır.
Bu ilaçların neredeyse tamamı plasentadan bebeğin vücuduna iletilmektedir. Fakat bu türde bulunan ilaçların çok küçük bir kısmının bebeğe zararı olduğu tespit edilmiştir.
İlacın hangi şekilde vücuda alındığı ise pek önem arz etmemektedir. Örneğin bazı ilaçlar ağızdan alınırken bir takım ilaçlar iğneler yardımı ile kana enjekte edilmektedir. Aynı şekilde sprey şeklinde vücuda alınan bazı ilaçların da bulunduğu bilinmektedir. Kana karışan her türlü ilacın içeriği bebek açısından önem taşımaktadır.
Yapılan araştırmalar gebelik döneminde antibiyotik kullanımının anne sağlığını olumlu yönde etkilemesine karşın bebeğin bağışıklık sistemini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Bu sebepten dolayı ilaç kullanmadan önce gereklilik durumunun özellikle gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Normal zamanda sıklıkla kullanılan ilaçların gebelik dönemlerinde doktor tavsiyesi ve izni olmadan kullanılmaması gerekmektedir. Bu konulara dikkat edilmesi bebek sağlığına etki ettiği gibi anne sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder