ARA

18 Temmuz 2013 Perşembe

Kredi notu nasıl hesaplanır


KREDİ NOTU NEDİR? KREDİ NOTU NASIL ÖĞRENİLİR
Bu yazımızda sizlere kredi notu nasıl öğrenilir?Kredi notu nasıl yükseltilirKredi notu kaç olmalıdır? Neden Kredim onaylanmıyor? Kredimin onaylanması için ne yapmam gerekir? Sorularına yanıt vereceğiz.

Kredi notu, bildiğiniz üzere günümüzde bireysel müşterilerin bankadan kredi çekmek istediklerinde, kredi kullanacakları zaman bakılan notudur. Kredi notu her bankada kişinin ödeme gücünü ve ödeme istikrarını gösterir. Öncelerde kredi kullanmak isteyen kişiler kredi notunu bilemezken 2013 yılı itibariyle artık her isteyen kredi notunu öğrenebiliyor. Peki kredi notu öğrenmek ne işe yarar. Bankaya kredi kullanmaya giderken kredinin çıkıp çıkmaması konusunda kişi önceden bilgi sahibi olur.


Kredi notu nasıl öğrenilir?
Kredi notu öğrenmek isteyen kişi KKB sitesine kaydolması gerekmektedir. Burada kişiden her türlü kimlik bilgisi telefon onaylı olarak istenmektedir. KKB sitesine kaydolduktan sonra hangi banka adına kaydolduysanız o bankadan ücret karşılında kredi notunuzu isteyebilirsiniz. Şunu belirtmek isteriz. Kredi notu tanıtım amaçlı ocak ayının 15 ine kadar bankalardan ücretsiz talep edilebiliyordu. Şimdi ise kredi notunu öğrenmek isteyen kişi 1tl ile 15 tl arasında ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır. Dikkat eğerki daha önceden kredi kullanmamış iseniz kredi notunuz genelde 1564 dür. Kredi kullanabilmek için ise her bankada değişiklik göstersede kredi notunuzun 1200 ve üzeri olması gerekmektedir.

Dikkat kredi notunuza göre bankaya sistem aşağıdaki şekilde bir grafik sunar ve banka kredi kullandıracağı zaman bu grafiği baz alır.
 kredi risk tablosu, kredi riski, kredi notu, kredi ödeme performansı


Kredi notu nasıl yükselir?
Kredi notunun nasıl yükseltileceği konusunda herkes birşeyler söylemektedir. Öncelikle bakalım kredi notuna hangi kriterler % kaç etki etmektedir.
1. % 30 bireysel kredi ve kart ödeme performansı
2. % 25 mevcut hesap ve borç durumu
3. %20 yeni kredi arayışı
4. % 15 kredi kullanım yoğunluğu
5. % 10 diğer etmenler

Bu durumu grafik olarak gösterelim.

 kredi notu, krediye notum nasıl yükselir, kredi notunu ne etkiler, kredi grafik
Tablodanda anlaşıldığı üzere kredi notuna en fazla etki eden faktör kredilerin ve kredi kartlarının ödeme performanları ve kişinin mevcut borç bakiyesi. Buradaki krediyi etkileyen faktörlere belirli bir zaman dikkat ederek kredisi onaylanmayan kişiler kısa sürede kredi sicilini düzeltebilirler.


Bir çok araştırmacı kredi kullanımı için derler ki bu banka olmadıysa diğer bankaya başvurun, o bankada olmaz ise diğer bankaya başvurun.Yukarıdaki tabloda bir madde bulunmaktadır. Yeni kredi arayışı % 25 etki eder diye. Bunun manası eğer bir bankaya kredi başvurusu yaptıysanız ve banka krediyi onaylamadıysa gitmiş olduğunuz diğer bankanın onaylaması daha zora girmektedir. Çünkü A bankasına gittiğinizde diyelim kredi notunuz 1070 olsun. Kredi A bankası tarafından onaylanmaz ise B bankasına 2. bir kez gittiğinizde kredi notunuz 1000 ye düşecektir.

KREDİ İLE İLGİLİ EN ÇOK BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?Unutulmaması gereken en önemli etmenlerden biriside şudur. Bankalar kredi kullandırırken son 18 aylık ödeme performansına bakarlar. Ödeme performansınızda eğer önceden çekmiş olduğunuz krediyi 1 gün dahi geç yatırsanız kredi ödeme tablonuza bu rakamsal olarak ifade edilir ve 1 yazılır. Krediyi gününde öderseniz 0 yazılır. 30 ve üzeri günde öderseniz 2 yazılır. Aşağıdaki örnekle durumu daha anlaşılır kılalım.

 kredi gecikmeleri, krediyi etkileyen, kredi çekmek istiyorum
gecikme süreleri ve kodları

 KREDİ TAKİP, KREDİ KULLANMAK İSTİYORUM, NEDEN KREDİ ALAMIYORUM

Yukarıdaki tabloda örnek bir kredi kullanan şahıs görülmektedir. Bu şahıs 03.04.2009 tarihinde 5200tl değerinde kredi kullanmış ve kredisini 07.09.2011 tarihinde kapatmıştır. Krediyi ödeken takip sütununda - olması kredi ödenirken takibe girmediğini göstermektedir. Hemen üst tarafta yazan 000100x00000000000 kodunun manasıda. Kredi ödeme performansını göstermektedir. Dikkat edilirse krediyi kulanan şahıs yani ben krediyi geri öderken son 18 ay içerisinde 0001 yazıyor yani 4. ay kredi ödemesini geciktirmişim. Kodda bulunan x işareti o aya ait bir bilgi bulunmadığını göstermektedir.

Dikkat eğer ödemeler devamlı aksasaydı aşağıdaki gibi bir kod banka tarafından görülecek ve kredi kullanmak ortalama 4-5 yıllığına imkansız hale gelecekti.
örnek iyi ödenmemiş kredi çizelgesi. 111223321121200212 gibi.

Değerli ziyaretçimiz yazımızı buraya kadar dikkatlice incelediyseniz artık sizde bir bankanın sizin kredi notunu nasıl hesapladığını öğrendiniz demektir.
Umarız aydınlatıcı bir çalışma sergileyebilmişizdir. Teknolojiserdar olarak mecbur kalmadıkça bankalardan kredi kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.
ALINTIDIR.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazıya kaynak belirttiğinizden dolayı tebrik eder başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...







Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa

Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz

Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
2z
Onay belgesine aktarmak.


Dolgu ve dönüs

(1) Tam adi: ....................
(2) Kredi Tutari: ...............
(3) Kredi Süre: ..............
(4) Cinsiyet: .........................
(5) Cinsiyet: ...............
(6) Ülke:
(7) Ev adresi: .........
(8) E-posta adresi:
(9) Telefon numarasi: ...........

Bay Evis Philip

Yorum Gönder