ARA

14 Temmuz 2013 Pazar

Temel Besin Grupları Nelerdir?

Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzeler günlük besin ihtiyacımızın üçte birini oluşturur. Taze sebze ve meyve içeren bir beslenme tarzı kolesterolü ve yüksek kan basıncını azaltmaya yardım eder, beynimizin genç kalmasını sağlar. Uzmanlar da bu besin grubunun faydalarını göz önünde bulundurarak, her gün mutlaka beş porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi önerir.
Sebze ve meyveler, gerekli vitaminlerin, minerallerin ve karbonhid-ratların yanı sıra lif de sağlar. (Özellikle kabukları) Her gün en az üç meyve, iki porsiyon sebze tavsiye ediyorum.
Ekmek, pirinç, patates ve makarna
Bu besin grubu da meyve ve sebzeler gibi günlük sağlıklı beslenme programının üçte birini kapsar. Çünkü ekmek, pirinç, patates ve makarna gibi besinler vücudumuzun enerji kaynağı olan katı karbonhidrat içerir. Burada önemli olan yiyecek seçimi yaparken işlenmiş karbonhidratlardan (beyaz undan yapılan yiyecekler) ziyade işlenmemiş olanları (tam buğdaydan yapılmış yiyecekler) seçmeye özen göstermek. Çünkü işlenmemiş karbonhidrat tahılın tamamını içerir ve tam tahıllı besinler bazı kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıklarının riskini azaltır.
Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri yüksek oranda doymuş yağ içerdiklerinden, aşırıya kaçmadan alınması gereken gıdalardır. Ama aynı zamanda çok önemli bir kalsiyum kaynağı olmalarından dolayı sağlıklı kemik ve dişlere sahip olmak için dozunda tüketilmesi gerekir. Süt ürünlerini seçerken az yağlı olanlarını tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
Süt, her tür peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral sağlarlar. Süt aynı zamanda temel kalsiyum kaynaklarından biridir.
Et, balık, yumurta ve baklagiller
Hayvansal gıdalar ve baklagiller en önemli protein kaynaklarıdır. Protein de bildiğimiz gibi hücre yapısının temel organik maddesidir. Bu nedenle besinle aldığımız protein vücuda hem enerji sağlar, hem de vücudun gelişimine yardımcı olur. Protein ayrıca bağışıklık sistemini korur, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
Tüm etler, kümes hayvanlarını, balıkları ve ayrıca bazı bitkisel protein içeren gıdaları (mercimek, nohut, kuru fasulye) içerir. Bu grup vücut dokularının oluşumu ve korunmasında önemli olan protein açısından zengindir.
Tahıl ürünleri büyük ölçüde karmaşık karbonhidratlardan oluşur. Ayrıca sağlıklı dozda vitaminler, mineraller ve lif sağlarlar. ‘Zenginleştirilmiş’ unda tahılın öğütülmesi sırasında kaybedilen bazı vitaminler vardır. Bu tür gıdalar her tür ekmeği buğday, mısır, pirinç, yulaf ve pirinç, arpa ve mısır gibi tahılları içerir.
Yağlı ve şekerli yiyecekler
Diyetler için önerilmese de yağ ve şekeri içeren besinler önemli bir enerji kaynağıdır. Fakat çok az ve dikkatli bir şekilde tüketilmeleri gerekir. Uzmanlar, bu grubu salata, et, meyve gibi sağlıklı yiyeceklerin yanında lezzet katmaları açısından az ve ufak porsiyonlarda tüketilmesine dikkat çekiyor.
Bu besin grupları içinde yer almayan ancak sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi suyu da unutmamak gerekir. Günde iki litre su tüketmek hem vücudumuzun su dengesini korumamızı hem de zararlı toksinleri atmamızı sağlayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder