ARA

23 Kasım 2015 Pazartesi

Google Çin Seddini Aşmaya Çalışıyor

Geçtiğimiz dönemlerde sansür uygulamaları nedeniyle, Çin hükümeti ile sürekli ters düşen Google, anlaşma yoluna gidiyor. Dünya basınında yer alan söylentilere göre Google play Store'un Çin versiyonundaki uygulamalar Çin hükumetinin onayı doğrultusunda yayına açılabilir. 2016 Şubat ayı şu anki açılma tavimi olarak söyleniyor.

Store yasaklı ama Android en çok kullanılan sistem.
Google Play Store Çin de yasaklanan bir hizmet olsa da, aslında Android Çin üzerinde en yaygın kullanılan işletim sistemi. Google bu işletim sisteminin sahibi olmasına rağmen, Çindeki pazar payı beklentinin çok çok altında. Bu duruma uzun süre seyirci kalamayan Google 2010 yılından beri pek ses çıkarmadığı yasaklar ile ilgili olarak, ülke ile anlaşma yoluna gitmeye başladı. Bu bağlamda attığı ilk adım Çinli şirketleri yatırım kapsamına almak oldu.
2015 yılında Çinden gelen aramalar 5 kata yakın artış gösterdi.
2008-2009 dönemlerinde çinden çekilme kararı alan dev şirket, bu kararını 2015 yılında bozdu ve tekrardan çin piyasasına girmeye başladı. Google Trends verilerine göre bu yıl çin trafiği yaklaşık 5 kat artış gösterdi.

Benzer senaryolar Türkiye'de de yaşandı
Bu durumun benzeri geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de yaşanmıştı. Belirli hizmetlere uzun süreli erişim yasaklarını sıkça görmeye başlamıştık. Fakat son yıllardaki görüşmeler neticesinde, bu durum aşılmıştı. Hatta bu yasak durumlarının aşılmasının ardından Google, Türkiye'deki mevcut servislerindeki ek özelliklerini de hayata geçirmeye başladı.  Örneğin Youtube üzerinden amatör yayın yapan kullanıcılara adsense hizmeti, yasakların neticelendirilmesi sonrasında açılan bir özelliktir.

Diğer ülkelerde durum nasıl
Google ve hizmetlerini yasaklayan ülkeler arasında en çok öne çıkan ülkeler Türkiye ve Çin olsa da, aslında dev arama motorunu yasaklayan sadece biz değiliz. Örneğin İran üzerinden halen daha zaman zaman yasaklar yaşanmakta. Zaman zaman Rusya üzerinden erişim kısıtlaması haberleri de gündeme gelmekte. Bu bağlamda Rusya üzerinden geçmişte gmail erişiminin bir dönem yasaklandı da bilinmekte.

Yazar hakkında: Bu yazı Şamil Çil tarafından Merkezi Hersey okuyucuları için yazılmıştır.
Misafir yazar olmak için ; Buraya Tıklayabilirsiniz

0 yorum:

Yorum Gönder