Tulumba tatlısı Rumeli tatlısı olarakta bilinmektedir.Tulumba tatlısı Trakya yöresinde özel günler ve düğünlerde yapılan yemekler arasında yer almaktadır.
Malzemeler
2 su bardağı un
3 yumurta
4 bardak su (su bardağı)
1/4 su bardağı irmik
1/4 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
yarım çay kaşığından az tuz
Kızartmak için bol sıvı yağ
Şerbeti
3,5 su bardağı şeker
4-5 damla limon suyu
3 su bardağı su
Hazırlanışı
Geniş bir tencerenin içine ilk olarak 4 bardak su konur.Şeker tuz margarinde eklenerek yağ eriyene kadar kaynatılır.Su kaynadığı zaman tencere ocaktan kenara alınır.Su ılındıktan sonra içine un ,irmik eklenerek sürekli karıştırılır.Malzemeler sürekli karıştırılır.Tekrar ocağın üzerine alınarak kıvamı koyulaştırılana kadar karıştırılarak pişirilir.Pişen hamur ocaktan kenara soğumak için alınır soğuyan hamurun içine 2 yumurtanın sarısı ve bir tam tumurta ilave ederek karıştırılır.Hazırlanan hamurun üzerini örtüp buzdolabında dinlendiririz.Diğer tarafta şerbeti için derin bir tencerenin içine 3,5 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su konularak şerbet hazırlanır.Şerbetin aaltı kapatılmaya yakın limon sıkılır ve tekrar kaynatılır.Tatlı hamuru iyice soğduktan sonra sıkma poşetine konulur.Poşetin ucuna tulumba aparatı takılır.Hazırlana tulumbalar kızdırılan bol sıvı yağda sürekli delikli kepçeyle çevrilerek kızartılır.Kızartılan tulumbalar ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbete atılır.Şerbetin emildiğini hissettiğimiz tulumbaları servis tabağına alabiliriz.
0 yorum:
Yorum Gönder